Förekomsten och utvecklingen av övervikt och fetma hos den äldre befolkningen

14 aug 2018

Övervikt och fetma är ett folkhälsoproblem i många delar av världen och förekommer hos en stor andel av den äldre befolkningen. Både fetma och övervikt ökar risken för många sjukdomar och problem såsom diabetes typ 2, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom samt olika typer av cancer men kan också leda till astma, belastningsskador i lederna och depression.

Eftersom övervikt och fetma har blivit så vanligt förekommande och är förenat med negativa följder för både den enskilda individen som samhället i stort, så är det viktigt att följa utvecklingen över tid. Både för att kunna bedöma olika åtgärder för att minska andelen överviktiga samt för att kunna hjälpa de som önskar och behöver stöd för att gå ner i vikt.

Nyligen publicerades en studie i Scandinavian Journal of Public Health som presenterade aktuell information kring förekomsten och utvecklingen av övervikt och fetma hos personer i åldrarna 50 år och uppåt från tio europeiska länder, däribland Sverige. Forskarna bakom studien analyserade data från den första, andra, fjärde och femte omgången av Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) och räknade ut BMI (Body mass index) baserat på respondenternas självrapporterade uppgifter om längd och vikt.

Resultaten från studien visar att andelen individer med övervikt låg på en relativt stabil nivå kring 60 % mellan åren 2005 och 2013, medan andelen individer med fetma ökade från 17,5% till 19,2% under samma tidsperiod.  Den högsta förekomsten av både övervikt och fetma återfanns i Spanien, Tyskland och Österrike. Spanien var dock det enda land där förekomsten av både övervikt och fetma minskade mellan åren 2005 och 2013, medan Italien var det enda land där förekomsten av övervikt minskade under samma period.  Studien visar också att förekomsten av övervikt ökade hos gruppen individer i åldersgruppen 80 år och äldre mellan åren 2005 och 2013 medan den minskade hos individer i åldersgruppen 60 till 69 år. Förekomsten av fetma ökade hos individer i åldersgrupperna 60 till 69 år och 70 till 79 år. Andelen individer med övervikt minskade något bland kvinnor under tidsperioden medan den var oförändrad bland män. Andelen individer med fetma ökade hos män men var oförändrad hos kvinnor.

Sammanfattningsvis så visar studien att förekomsten av övervikt och fetma är stor bland den äldre befolkningen i de tio länder som studerades. För den enskilda individen kan följdsjukdomar som uppstår på grund av övervikt och fetma ha en stor påverkan på personens hälsa och välbefinnande. Men även betydelsen för sjukvården och samhället i stort kan vara omfattande. Forskarna bakom studien vill lyfta fram vikten av att arbeta hälsofrämjande för att försöka vända den negativa utvecklingen så att övervikt och fetma minskar hos befolkningen. Både medicinska vårdprogram och politiska handlingsprogram behövs samt åtgärder för att förbättra hälsokompetensen kring betydelsen av att behålla en hälsosam vikt.

Texten ovan baseras på publikationen:

Peralta, M., Ramos, M., Lipert, A., Martins, J. and A. Marques. 2018. Prevalence and trends of overweight and obesity in older adults from 10 European countries from 2005 to 2013. Scandinavian Journal of Public Health 46: 522–529. DOI: https://doi.org/10.1177/1403494818764810.

Senaste nytt

SHARE – Återblick och planer för framtiden

SHARE – Återblick och planer för framtiden

I utgåvan av SHARE-ERIC Annual Activity Report 2021 – 22 beskrivs det gångna året för SHARE och planerna för framtiden. SHARE (the Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) är en forskningsinfrastruktur som studerar hur hälsa, sociala, ekonomiska och...

Kan man lita på opinionsmätningarna?

Kan man lita på opinionsmätningarna?

Valår! Det betyder ökat fokus på opinionsmätningar av väljares röstningsintentioner. Det är förstås inte så konstigt. Mätningarna är inte bara politisk underhållning. De fyller en viktig demokratisk funktion. I ett parlamentariskt flerpartisystem som det svenska är...

Australiensisk studie relaterad till ESS

Australiensisk studie relaterad till ESS

Den australiensiska webbpanelen Life in Australia har samlat in data som nu kan jämföras med data från den nionde omgången av European Social Survey (ESS), som genomfördes 2018/2019. I webbpanelstudien som pågick mellan den 17 februari och den 2 mars 2020, fanns 163...