Barnbarns betydelse för mor- och farföräldrars välbefinnande

18 dec 2018

Att få barnbarn är för många stort och spännande och innebär en ny erfarenhet i livet. Men finns det något samband mellan subjektivt välbefinnande och att vara mor- eller farförälder? Den frågan undersöktes i en studie som är baserad på the Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe, med respondenter från 20 olika länder. Studien inriktade sig på individer i åldrarna 50 till och med 84 år som själva är föräldrar. Som mått på välbefinnande användes frågan ”hur nöjd är du med ditt liv?” med en svarsskala från 0 till 10, där 0 betyder fullständigt missnöjd och 10 betyder fullständigt nöjd.

Resultaten från studien visar att mor- och farföräldrar upplever större välbefinnande i livet jämfört med de som inte har några barnbarn. Studien visar också att antalet barnbarn har ett positivt samband med mor- och farföräldrarnas välbefinnande.

Men det som tycks påverka välbefinnandet mest är att få vara delaktig i omvårdnaden av sina barnbarn. Mor- och farföräldrar som är delaktiga i omvårdnaden och omsorgen av sina barnbarn upplever i allmänhet större välbefinnande i livet, i nästan alla länder som ingick i undersökningen. Mor- och farföräldrar som inte deltar i omvårdnaden och omsorgen av sina barnbarn upplever däremot sämre välbefinnande än de som inte har några barnbarn. Att vara delaktig i omvårdnaden och omsorgen av sina barnbarn har störst påverkan på kvinnors välbefinnande, i de flesta länder. Studien visar att sambandet mellan att ha barnbarn och subjektivt välbefinnande är starkare i länder där det är mindre vanligt att mor- och farföräldrar tar stor del i barnbarnens omvårdnad och omsorg. Men resultatet beror, enligt forskarna bakom studien, till stor del på att välbefinnandet påverkas negativt i länder där det är vanligt och förväntas att mor- och farföräldrar tar stor del i sina barnbarns omvårdnad och omsorg, hos de individer som inte är delaktiga.

Forskarna bakom studien undersökte även om utbildning har någon effekt på det subjektiva välbefinnandet, men fann att utbildningsnivån hos de tillfrågade mor- och farföräldrarna inte har någon inverkan på deras välbefinnande.

Texten ovan är baserad på publikationen:

Arpino, B., Bordone, V. and N. Balbo. 2018. Grandparenting, education and subjective well-being of older Europeans. European Journal of Ageing. Vol. 15, Issue 3: 251-263. DOI: https://doi.org/10.1007/s10433-018-0467-2.

Senaste nytt

SHARE – Återblick och planer för framtiden

SHARE – Återblick och planer för framtiden

I utgåvan av SHARE-ERIC Annual Activity Report 2021 – 22 beskrivs det gångna året för SHARE och planerna för framtiden. SHARE (the Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) är en forskningsinfrastruktur som studerar hur hälsa, sociala, ekonomiska och...

Kan man lita på opinionsmätningarna?

Kan man lita på opinionsmätningarna?

Valår! Det betyder ökat fokus på opinionsmätningar av väljares röstningsintentioner. Det är förstås inte så konstigt. Mätningarna är inte bara politisk underhållning. De fyller en viktig demokratisk funktion. I ett parlamentariskt flerpartisystem som det svenska är...

Australiensisk studie relaterad till ESS

Australiensisk studie relaterad till ESS

Den australiensiska webbpanelen Life in Australia har samlat in data som nu kan jämföras med data från den nionde omgången av European Social Survey (ESS), som genomfördes 2018/2019. I webbpanelstudien som pågick mellan den 17 februari och den 2 mars 2020, fanns 163...